ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΔΡΑΣΗ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ

03/22/2023

PHOTOGRAPH 51 της Anna Ziegler

Θεατρική δράση - Συζήτηση με θέμα: Βιοηθική και Γενετική

Αγαπητοί γονείς,

Στα πλαίσια των δράσεων της άτυπης ένωσης Συλλόγων Γονέων Προτύπων Σχολείων Αττικής, διοργανώνεται μια θεατρική δράση και συζήτηση για μαθητές/τριες Προτύπων Σχολείων (Γυμνασίων και Λυκείων) με δυνατότητα να συνοδεύονται από ένα γονέα (λόγω περιορισμένης χωρητικότητας του θεάτρου), στο ιστορικό Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, στις 26/3 στις 16.00.

Το έργο PHOTOGRAPH 51 βασίζεται στην αληθινή ιστορία της Ρόζαλιντ Φράνκλιν, της ερευνήτριας η οποία τον Μάιο του 1952 κατάφερε πρώτη να αποτυπώσει σε μία φωτογραφία το ανθρώπινο DNA, ανοίγοντας το δρόμο στις εντυπωσιακές ιατρικές ανακαλύψεις, φάρμακα, θεραπείες και εμβόλια που έχουν γίνει σήμερα κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Όλοι οι συνεργάτες της Ρόζαλιντ έγιναν διάσημοι, κατέκτησαν το Νόμπελ και αποτελούν σήμερα σημεία αναφοράς στην επιστημονική έρευνα. Η Ρόζαλιντ όμως όχι. Ίσως γιατί δεν πρόλαβε. Ίσως γιατί η ίδια δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ για τη δόξα. Ίσως επειδή ήταν γυναίκα. 

Ένα έντονα πολιτικό και ταυτόχρονα ιδιαίτερα ευαίσθητο έργο γύρω από την κοινωνική ευθύνη της σύγχρονης επιστήμης, γύρω από τον αγώνα μιας γυναίκας να βρει ισότιμη θέση σε μια ανδροκρατούμενη κοινότητα, γύρω από την αφοσίωση του επιστήμονα σε ένα ευρύτερο όραμα που μπορεί να δικαιολογήσει ακόμα και την αυτοθυσία του προς χάριν της κοινής προόδου, και εν τέλει γύρω από την αυθεντικότητα του χαρακτήρα και την αναζήτηση του νοήματος στη δημιουργία και στην προσφορά. Ένα ιστορικό πρόσωπο και μια αληθινή ιστορία προς σκέψη, ανάλυση και περαιτέρω συζήτηση.

Μετά την παράσταση, θα ακολουθήσει σύντομη εκδήλωση με το κοινό (στο χώρο του Θεάτρου), για να συζητηθούν:

- Τα θέματα επιστημοηθικής που θίγονται στο έργο

- Η θέση της γυναίκας στην επιστημονική κοινότητα

- Οι σταθμοί της μοριακής γενετικής, όπως αυτή διαμορφώθηκε τα τελευταία 70 χρόνια, μετά την ανακάλυψη της δομής του DNA

Στη συζήτηση θα παραστούν για να συντονίσουν:

1. Ο σκηνοθέτης της παράστασης κ. Τάκης Τζαμαργιάς και μέλη του θιάσου

2. Ο κ. Τάκης Βιδάλης, Νομικός στην Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής και Τεχνοηθικής

3. Ο κ. Χάρης Καζλαρής, Κλινικός Εμβρυολόγος, πρ. μέλος της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής