ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

02/26/2024

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Προτύπου Γυμνασίου Αθηνών

Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλεί στην ομιλία - παρουσίαση με θέμα

«Δύναμη και βία στην εφηβεία»

με εισηγητή τον Ψυχίατρο, Ψυχαναλυτή, Συγγραφέα

Νίκο Σιδέρη

στην αίθουσα εκδηλώσεων του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Νίκης 4, 1ος όροφος) την 28η Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 18.00

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Προτύπου Γυμνασίου Αθηνών έχουμε την τιμή να έχουμε κοντά μας τον Ψυχίατρο, Ψυχαναλυτή και Συγγραφέα Νίκο Σιδέρη.

Το θέμα της διάλεξής του δεσπόζει στην επικαιρότητα και συναρτάται με καθοριστικές όψεις της σύγχρονης κοινωνίας καθώς και με τις μεγάλες προκλήσεις της σημερινής γονεϊκής λειτουργίας και παιδείας. Εκεί κρυσταλλώνονται μεγάλες απορίες και αγωνίες τόσο των εφήβων όσο και όσων ασκούν παιδαγωγική λειτουργία. Παράλληλα, οι πολύχρονες προσπάθειες αντιμετώπισης της εφηβικής βίας προσέφεραν μεν πολλά, αλλά δεν έχουν κατορθώσει να βρουν απαντήσεις που να μην αφήνουν μια αίσθηση απογοήτευσης.

Ο ομιλητής Νίκος Σιδέρης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1952 και σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στο Παρίσι για Μεταπτυχιακές σπουδές (ειδικότητα Ψυχιατρικής, Ιστορία και Νευροψυχολογία - Νευρογλωσσολογία). Είναι διδάκτωρ του Τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και διδάσκων ψυχαναλυτής, μέλος της Ψυχαναλυτικής Εταιρείας του Στρασβούργου (E.P.S) και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ψυχανάλυσης (FEDEPSY). Εργάζεται στην Αθήνα ως ψυχίατρος, ψυχαναλυτής και οικογενειακός θεραπευτής. Είναι Επιστημονικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας και Προσωπικής Ανάπτυξης Γαληνός. Έχει διδάξει στο τμήμα Ψυχιατρικής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο Κολλέγιο Αθηνών και στο Deree College, στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών το μάθημα «Εικαστική Δημιουργία και Φαντασίωση του Καλλιτέχνη: Η περίπτωση του Ερωτισμού», καθώς και στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π. το μάθημα «Αρχιτεκτονική και Ψυχανάλυση». Διδάσκει στο Π.Μ.Σ. «Εφαρμοσμένη Ψυχολογία στην Εκπαίδευση» του Ε.Κ.Π.Α το μάθημα «Ψυχολογία του Εκπαιδευτικού: Βιωματικό Εργαστήριο». Στην πλούσια εργογραφία του περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων: Τα παιδιά δεν θέλουν ψυχολόγο. Γονείς θέλουν!, 2009 (Μεταίχμιο), Δεν παίζεις μόνο εσύ. Υπάρχουν κι άλλοι!, 2010 (Μεταίχμιο),Bullying: Και όμως νικιέται! Μια στρατηγική για γονείς, παιδαγωγούς, παιδιά και όλους τους άλλους, 2016 (Μεταίχμιο) [Μαζί με τους: Δήμητρα Γιαννακοπούλου, Παύλο Χαραμή].

Σας καλούμε να μας τιμήσετε με την παρουσία σας.